Een warme of een koude vloer, gemaakt van een zacht of juist een hard materiaal. Een basis die zorgt voor een nostalgische look of misschien liever voor een moderne uitstraling. Er is genoeg te kiezen, dus ga er maar eens voor zitten.
Een vloer bepaalt voor een belangrijk deel je interieur. Hoe het aanvoelt, hoe het klinkt en vooral ook hoe het eruit ziet. Een vloer krijgt wat over zich heen. De basis van je interieur heeft het af en toe gewoon echt zwaar te verduren en moet dan ook tegen een stootje kunnen. En vooral ook passen in de ruimte. Een hal vraagt om een degelijke vloer, een slaapkamer stelt minder hoge eisen. Een badkamer heeft een basis nodig die vocht goed kan verdragen, van een keukenvloer moet ook vet verwijderd kunnen worden. Om zo maar eens even wat te noemen. Er zijn veel mogelijkheden, er zijn vele soorten om uit te kiezen. Ga je voor hard of voor zacht, voor licht of voor donker? Kies je voor warm of voor koud, nostalgisch of juist modern? Daarom vandaag vloerverhalen en de tegenstellingen waar je een keuze uit kunt maken. Misschien helpt het je om de ideale vloer voor je ruimte te vinden.
Hard versus zacht
Waar vraagt je ruimte om? Zou een hard materiaal passen of wordt het toch liever een zachte vloer? Harde vloeren zorgen voor weerkaatsing van geluid en kunnen in een grote ruimte galm veroorzaken. Akoestiek is niet iets waar je meteen aan denkt als je een vloer gaat uitkiezen maar kan toch als vervelend ervaren worden als je harde vloer eenmaal ligt in je ruimte. En dan is het lastiger corrigeren, want de oppervlakte van je vloer is natuurlijk groot. Je hebt dan ook veel gordijnstof nodig om het geluid in de ruimte weer goed te krijgen, om maar eens even wat te noemen. Een andere mogelijkheid is om een zacht karpet toe te voegen aan bijvoorbeeld je zithoek of eethoek om de nare galm tegen te gaan. En dat is meteen een mooie combinatie, een harde vloer van bijvoorbeeld natuursteen met een zacht karpet. Twee contrasten die elkaar perfect in balans brengen.
Licht of donker
Een lichte of een donkere vloer, that’s the question. Er zijn twee aspecten die hier mee samenhangen, de besmettelijkheid van het materiaal en de grootte van de ruimte. Om maar eens met de laatste te beginnen, in een kleine kamer is het prettiger om met lichte kleuren te werken. Het licht dat binnenvalt wordt namelijk op een lichte vloer het best weerkaatst en dat zorgt voor meer ruimtelijkheid. Bovendien voelt een lichtere ruimte gewoon prettiger aan. Heb je een grote ruimte met veel licht dan kan het juist prettig zijn om voor een wat donkerdere vloer te gaan. Dit zorgt voor meer intimiteit en daardoor voor meer sfeer. Kies je voor een tapijt dan is het goed om de besmettelijkheid mee te nemen in je overwegingen. Het is gewoon zo dat je op een licht tapijt of karpet meer ziet dan op een wat donkerdere variant. En dan kan het in het begin nog zo mooi zijn, na verloop van tijd kun je dan toch minder genieten van je aankoop. Een punt om op te letten als je een vloer gaat kopen.
Nostalgisch versus modern
Wat voor een type huis heb je? En wat voor een smaak heb je? Is er een uitgesproken stijl die bij je past? Als dat zo is, wordt het kiezen van een vloer al gemakkelijker. Zo past een gietvloer geweldig bij een modern interieur. Kies je voor deze afwerking, dan zul je dus meteen een strak tintje toevoegen aan je interieur. Met natuursteen kun je alle kanten op en diverse effecten bereiken. Is deze strak gelegd met een smalle voeg in een recht toe recht aan verband? Dan heb je een vloer met een moderne uitstraling. Zijn de randen wat ruwer en kies je voor een brede voeg en leg je vervolgens je vloer in wildverband, dan geeft het materiaal een nostalgisch tintje aan je interieur. Hetzelfde geldt voor hout. Met een v-groef tussen de planken ziet een vloer er heel anders uit dan wanneer de plank gewoon recht is afgewerkt en tegen elkaar gelegd. En ook hier kan de manier van leggen veel doen: een visgraatmotief zal bijvoorbeeld meteen zorgen voor een klassiek tintje. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Warm of koud
Wil je een vloer die warm aanvoelt of mag deze gewoon koud zijn? Een vloerbedekking is van zichzelf warm en heel aangenaam in je slaapkamer. Een houten vloer voelt ook aangenaam aan van zichzelf. Een hard materiaal als steen of tegels zijn van zichzelf koud maar kunnen met een goede vloerverwarming ook prettig zijn om op te lopen. Kunststof is een materiaal dat van zichzelf ook minder koud is, waardoor het prettiger aanvoelt. Los van het feit wat je voeten er van vinden, een vloer geeft ook een warme of juist koude sfeer aan je ruimte. Zo is beton of steen een koud materiaal waarbij je moet oppassen dat je interieur niet te kil wordt. Deze vloer vraagt dan ook om wat contrast, bijvoorbeeld door deze te combineren met wat zachte materialen of warme kleuren. En een warm tapijt over de gehele vloer kan misschien weer juist een fris accent gebruiken door wat koude materialen als rvs of steen toe te voegen. Er zijn veel tegenstellingen en veel keuzemogelijkheden en uiteindelijk gaat het allemaal om het vinden van de juiste balans. Door te spelen met materialen, door de juiste combinaties te vinden, door precies de voor jou goede afwerking en legmethode te kiezen en door de gekozen vloer mooi te laten matchen met de rest van je interieur. Vindt de balans die bij jouw interieur past en je zult lang plezier hebben van de door jou gekozen vloer.