Geef je meubels een tweede leven

Een tweede leven voor dat oude kastje van oma? Waarom niet? Oude meubels geven wat extra’s aan je interieur, zorgen voor een persoonlijk tintje. En met wat handigheid en een aantal technieken maak je ze weer helemaal van nu.

Vooral met verf kun je meubels een ware metamorfose geven. Maar hoe pak je dat nu aan, waar moet je op letten? Als eerste is het meubelstuk zelf natuurlijk belangrijk, van welke houtsoort is het, is het mooi qua belijning? Neem een oude vitrinekast als voorbeeld. Vind je het mooi, de details die in het hout zijn aangebracht? Dat zijn vaak de dingen waar je niet gemakkelijk wat mee kunt doen, deze verander je niet zomaar. De greepjes daarentegen wel. Als deze je niet bevallen, kun je ze gemakkelijk vervangen door andere en zo meteen je kast een heel ander gezicht geven. Voorzie je de kast dan ook nog eens van een verflaagje of andere afwerking, dan zul je deze niet meer herkennen als je klaar bent.

Whitewash

Een mooie manier om een houten meubelstuk een tweede leven te geven is met whitewash. Met deze behandeling geef je een kast, vloer of houten accessoire een gebleekt effect. Van vroeger uit werd letterlijk kalk aangebracht die in de nerven van het hout bleef zitten. Tegenwoordig kun je deze mooie whitewash uitstraling op verschillende manieren namaken, bijvoorbeeld met kalkwas of met verdunde krijtverf. Wat je doet is het hout een semitransparante behandeling geven, de kleur van het onderliggende hout blijft dus zichtbaar. Dat zorgt voor dat levendige effect.

Aan de slag

Doordat de whitewash niet overal dekkend wordt aangebracht, is het originele hout bepalend voor het eindresultaat. Eikenhout kun je het beste behandelen met kalkwas. Dit product werkt goed op een houtsoort met een open nerf of een zachte houtsoort. Eerst de eventuele laklagen van het hout verwijderen en de houtnerven met een staalborstel schoonmaken zodat de houtstructuur optimaal voorbereid is. Met een doek of kwast breng je dan de kalkwas aan, wat teveel is veeg je weer weg met een doek. De bedoeling is dat er zo een witte laag achterblijft in de nerven. Als de was uitgehard is kun je de laag opboenen voor een mooi eindresultaat. Kies je voor een whitewash met krijtverf verdun deze dan met zeker een even grote hoeveelheid water. Hoe meer water je toevoegt, des te transparanter het effect is. Breng het mengsel aan met een brede kwast en veeg een teveel er weer meteen met een doek af. Werk in delen voor het beste resultaat.

Old look

Dit whitewashen kun je natuurlijk ook met een andere kleur dan wit doen. Grijs leent zich bijvoorbeeld perfect voor het ouder laten lijken van hout. Het principe werkt hier hetzelfde als bij de whitewash, alleen gebruik je hier een grijze boenwas of een grijsgetinte krijtverf. De kleur van het originele hout en ook de poreusheid ervan bepaalt eigenlijk welke tint het beste resultaat geeft. Voor het juiste verouderde effect is het dan ook een kwestie van experimenteren. Let er wel op dat je op bijvoorbeeld een trap beter niet met was kunt werken, maar liever met een krijtverf die je vervolgens weer met bijvoorbeeld een vernis kunt afwerkingen.

Patineren

Een andere manier om iets oud te laten lijken is patineren. Ook hier geldt weer voor dat je met antiekwas veel kunt doen. In dit geval heeft de was bij voorkeur een bruine tint. De ondergrond moet wel enigszins poreus zijn, een glanzende verflaag is dan ook niet zo geschikt. Wat je met patineren doet is je meubelstuk verlevendigen door het te verouderen. Je geeft de poreuze verflaag die er op zit een ander aanzien doordat in de dieper gelegen delen de wat donkerder gekleurde was zichtbaar achterblijft waardoor meer reliëf ontstaat. Je meubelstuk krijgt hierdoor een doorleefde uitstraling.

Krijtverf opschuren

Krijtverf is een matte verf die een mooie, oude look geeft aan je meubels. Vooral als je verf in een authentieke kleur kiest kun je een meubelstuk echt een nostalgische aanblik geven. Om het meubel daarnaast nog eens extra een verouderde uitstraling te geven is het mooi om de verflaag op te schuren. Doordat je op plekken de verf weghaalt krijg je dat levendige effect dat bij oude meubels hoort. Let daarbij goed op het stuk dat je onderhanden neemt en de uitstraling die je wilt bereiken. Hoe grover je werkt des te stoerder het effect en dat moet natuurlijk wel bij je meubelstuk passen. Dit opschuren kun je trouwens alleen bij de matte krijtverven doen. Bij andere verven zul je glansverschillen gaan zien door het schuren, bij matte verven is dat niet het geval.

Extra bijzonder effect

Krijtverf kun je in meerdere lagen aanbrengen en vervolgens op de randen en hoeken opschuren om het oorspronkelijke hout tevoorschijn te laten komen. Kies je voor verschillende kleuren in deze verflagen dan krijg je nog een extra effect. De eerste laag die je aanbrengt is de kleur van de zogenaamde slijtageplekken. Dit is de kleur die je het minst ziet, de tweede tint die je aanbrengt is namelijk de daadwerkelijke kleur van de kast. Om een beetje controle te hebben waar straks de slijtage te zien is, kun je die punten van tevoren met kaarsvet of boenwas insmeren zodat de verf van de tweede laag hier niet goed hecht. Dit maakt het wegschuren straks een stuk gemakkelijker. Werk met een schuurpapiertje en schuur in de richting van de houtnerf totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Mooie toevoeging

Voor welke methode of welke kleur je ook gaat, het verouderde zit hem in de diverse kleurnuances die ontstaan. Een oud meubel zit namelijk niet strak in de lak, het heeft slijtageplekken. Deze probeer je na te bootsen. En het leuke hiervan is, als je klaar bent heb je zelf een uniek stuk gemaakt. En bovendien een tweede leven gegeven aan een meubel dat waarschijnlijk voor jou al een verhaal had. Een mooie toevoeging aan je interieur.

You Might Also Like